Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

Stal nierdzewna jest jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wytrąca się ze stopu i tworzy na powierzchni niedostrzegalną powłokę. Zabezpiecza ona stal przed negatywnym działaniem wielu substancji chemicznych, jak również polepsza jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są wykorzystywane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z substancjami wykorzystywanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do prowadzenia procesów produkcyjnych, jak i do magazynowania znacznych ilości gotowych preparatów. Wymienione wyżej właściwości powodują, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest też znakomitym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla przemysłu chemicznego.
Zbiorniki nierdzewne w branży spożywczej
Zbiorniki stalowe są często stosowane w przeróżnych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa czy też placówkach gastronomicznych. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym przede wszystkim dlatego, że na tego rodzaju naczyniach nie powstaje nalot, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami lub mikroorganizmami.