Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Jeśli potrzebujesz czerwonego barszczu na zakwasie, koniecznie wejdź na https://tinyurl.com/yg3vmq62.

Trudno jest uważać, że barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą jemy na ogół podczas Wigilii bądź hucznych rodzinnych imprez. Tam, gdzie zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do innych potraw.

Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z grzybowym farszem i do kartofli

Wydaje się, iż barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest bardzo sycącą potrawą. Lecz właśnie jego kwaskowy, a równocześnie nieco słodki aromat powoduje, iż idealnie dopełnia się on z innymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest masa – jedni preferują w nim jajko, ziemniaki i kawałki kiełbasy, inni zalewają nim uszka z kapustą, grzybami albo mięsem. Barszcz czerwony to doskonała potrawa na obiad, lecz również wyśmienita przekąska lub kolacja na ciepło – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze pasuje do chrupkiego krokiecika z pieczarkami bądź bułki drożdżowej z mięsnym nadzieniem.

Warto wspomnieć, iż barszcz czerwony, jeżeli kucharz nie dodał do niego śmietany, jest zupą o niskiej kaloryczności. Danie to uznawane jest za zdrowe, ponieważ zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, jak również dużo żelaza, przez co rekomenduje się je anemikom. Jednak z uwagi na to, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym przeważnie je się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej wyrazisty smak

Nie powstał uniwersalny przepis na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta ze swoich ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę potrawę. Niektórzy uwielbiają pikantny barszcz ze sporą ilością pieprzu, inni wsypują do niego odrobinę cukru, by uwydatnić naturalną słodycz buraka. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, jeżeli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym dostarcza organizmowi więcej zdrowych witamin i minerałów. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyszykować samemu, ale okres fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa co najmniej siedem dni. Jeśli jednak znienacka najdzie cię ochota na tę zupę, w żadnym wypadku nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź przez internet.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]