Charakterystyka różowej soli himalajskiej i soli kłodawskiej

Zobacz, gdzie kupić sól himalajską.

Związkiem chemicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości ma sól kłodawska oraz sól himalajska? Czemu powinno się ich używać do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakich mikroelementów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która świetnie podkreśla smak potraw. Jakkolwiek nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na zdrowie, to jej rozważne ilości (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę potrzebnych minerałów i pierwiastków, m.in. potas, cynk czy wapń, a zarazem jest pozbawiony szkodliwych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska świetnie uwydatnia smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, magnezu i cynku

Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym poziomie czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do domowych przetworów. Jest między innymi kopalnią potasu, cynku czy wapnia, czyli składników koniecznych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]