Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?

Szukasz ogórków kwaszonych? Wejdź na artmankiszonki.pl.
W zupie, na kanapce, w sałatce lub jako surówka do drugiego dania – ogórki kiszone w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszone warzywa są jednocześnie smakowite, jak i zdrowe.
Ogórki kwaszone – z koprem, ząbkami czosnku albo z innymi dodatkami
Kwaszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest dość proste. Używa się do tego drewnianych beczułek albo pojemnych glinianych garnków, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Potem pozostawia się pojemnik na minimum 14 dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy mało kwaśnych smaków mogą zjeść ogórki już po kilku dobach – takie ogórki określamy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jednak walory smakowe ogórków kwaszonych można podkręcić także innymi dodatkami, m.in. ziarnami pieprzu, liśćmi czarnej porzeczki albo cząstkami chrzanu. Naturalnie nie każdy ma czas ani pod dostatkiem miejsca w kuchni, by samemu przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy posiada również spiżarnię bądź piwnicę, w której może przechowywać przetwory w większych ilościach. Nie oznacza to natomiast, iż należy zrezygnować z ogórków kiszonych – zawsze możemy kupić je w sklepie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, a więc w kubełkach z uchem albo w woreczkach z folii, które bez przeszkód zmieszczą się w lodówce.
Dlaczego powinno się spożywać kwaszone ogórki?
Od stuleci wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie oddziałują na ludzki układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, gdyż wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które korzystnie oddziaływają na florę jelit i obniżają ich pH, wspomagając w konsekwencji proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (dostarczają zaledwie 12 kcal na 10 dag), a zarazem zawierają między innymi witaminę E, A i C, witaminy z grupy B, jak również niemało składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego działania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, potas i mangan. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli doceniamy cierpkie smaki, nie trzeba wyrzucać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej go wypić lub wykorzystać do zupy ogórkowej, ponieważ w trakcie kiszenia mikroelementy przenikają po trosze do zalewy. Warto jednak zaakcentować, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach znajduje się bowiem duża ilość soli.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]