Popularne polskie zupy na zakwasie – barszcz biały i żurek

Znajdź barszcz biały w butelce.
Obecnie coraz rzadziej spożywamy obiady z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje pragnienie błyskawicznego najedzenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do posiłków kiedyś podawanych zwykle jako to większe danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak żurek i barszcz biały, długo jeszcze pozostaną z nami. Nawet jeśli osobiście przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to wciąż stanowią one stały punkt na karcie dań gospód oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie serwowane podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Barszcz biały a żurek – co odróżnia te potrawy?
Jeżeli spyta się Polaka o białą zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to natychmiast przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie wie, iż to dwa odrębne potrawy, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. Ale to nie jedyne, co dzieli te zupy, choć powinno się zdecydowanie zaakcentować, że nie ma jednego niezmiennego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla subiektywne upodobania oraz umiejętności kucharza. Co jednak da się wyróżnić to fakt, że w barszczu białym zazwyczaj znajdziemy więcej jarzyn oraz grzybów. Barszcz zabiela się też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest nieco bardziej zagmatwana, ponieważ w ramach tej grupy zup wymienia się 3 typy:
– gęsty, kwaśny żur gotowany na ogół ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kartoflami;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem chlebowym albo żytnim.
Baza na barszcz biały i żurek? Kupić, a może przygotować samemu?
Zrobienie zakwasu na wypunktowane powyżej zupy jest łatwe, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W poradnikach kucharskich znajduje się dziesiątki przepisów na zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednakże samodzielnie wykonany zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego też, gdy chętka np. na żur najdzie was znienacka, zalecamy wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, które wystarczają na ugotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych tradycyjnych, jak i online, bez przeszkód nabędziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym ugotujemy wyborny biały barszcz i żurek śląski czy też staropolski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]