Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

Więcej o soku z kapusty kiszonej na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie powróciły do naszego menu. Do kapusty i buraków dołączają też nowe, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Pisząc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć także o napojach takich jak kombucza, kefir albo różnego typu soki i zakwasy z kwaszonych jarzyn. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają w nieskomplikowany i szybki sposób wprowadzić do naszego ciała składniki niezbędne dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo substancji wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z buraków, ogórków bądź pozostałych kwaszonek to też świetne źródło witamin. Godna uwagi jest w szczególności wysoka zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego warto go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na domiar tego nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z wyczerpaniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka lub niestrawność. Stanowią one również ochronę w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]